Lessen

Muziekles heel goed voor ontwikkeling brein (college prof.dr. E. Scherder)

Heeft u altijd al willen spelen, maar is het er nooit van gekomen? Een zoon of dochter die piano wil spelen? Of vroeger les gehad en wilt u de draad weer oppakken? Altijd gespeeld, een (hoog) niveau en zoekt u aanwijzingen en muzikale inspiratie?

Dan kunt u bij mij terecht! Ik geef al 30 jaar met veel plezier pianoles. Ook geef ik les in samenspel (van duo tot grote ensembles) en Muziektheorie (solfege en harmonie) voor b.v. toelatingsexamen. Tevens ontwikkelde ik een Cursus Westerse Muziekgeschiedenis om de (ook beginnende) luisteraar wegwijs te maken in deze rijke traditie.

Pianospelen is een fijne bezigheid. Het kan je ontspannen en even alles laten vergeten. Je kunt erin uitleven of je afreageren. Het verrijkt je leven, prikkelt je zintuigen, verfijnt je motoriek en het houdt je helder van geest. Je kunt het tot op hoge leeftijd blijven doen, denk maar aan grootheden als Horowitz en Rubinstein; pianisten die tot ver na hun 80ste nog concerten gaven.

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen steeds weer uit dat musiceren een positieve invloed heeft op het concentratievermogen, de intelligentie en sociale vaardigheden. (zie bijv. www.muziekmaaktslim.nl). Het is bewezen dat het kinderbrein zich beter ontwikkelt als je pianospeelt!

Iedereen kan piano leren spelen. Ik geef les aan leerlingen van elke leeftijd en van elk niveau: beginner, gevorderde of conservatoriumniveau. Al vanaf 6 jaar kun je beginnen en een enkeling zelfs al eerder. Ook als volwassene kun je nog goed leren spelen en daar veel plezier aan beleven. Je hoeft nog geen noten te kunnen lezen en zelfs nog nooit gespeeld te hebben om te beginnen met pianoles. Het is wel belangrijk dat je thuis een redelijk instrument hebt en tijd om te oefenen. In de les besteden we aandacht aan alles wat met pianospelen te maken heeft: het noten lezen, een goede speelhouding en techniek, gevoel voor ritme, stijl en melodie, pedaalspel, akkoordspel, gehoortraining en een beetje muziektheorie.

Er zijn leuke lesmethodes, zowel voor kinderen als voor beginnende volwassenen. Daarnaast spelen we samen quatre-mains en losse stukken: kinderliedjes, pop- of musicalliedjes, filmmuziek, afhankelijk van je leeftijd, smaak en aanleg. Het plezier in het spelen staat altijd voorop!

Kinderen beginnen vaak in tweetal samen maar privé kan ook natuurlijk. Ook voor volwassenen heb ik een beginnerscursus van 10 lessen.

Naarmate je verder gevorderd bent kiezen we stukken die passen bij jouw smaak en niveau. Hoewel klassiek de basis is voor een goede techniek, laat ik je graag kennismaken met zo veel mogelijk stromingen uit de geschiedenis: van barok, klassiek en romantiek tot blues, pop, of lichte muziek.

Theorie en een beetje muziekgeschiedenis zijn geïntegreerd in de lessen: bij elk stuk kijken we hoe het in elkaar zit en wat de kenmerken van die componist of die periode zijn. Waarschijnlijk ga je steeds meer een voorkeur ontwikkelen voor een bepaalde muziekstijl en kom je zelf ook met ideeën: de muziek van een mooie film, een populair popnummer, dat prachtige stuk dat je op de radio hoorde.

Als je een behoorlijk niveau hebt en denkt dat je naar het conservatorium zou willen, dan gaan we toewerken naar een toelatingsexamen, rekening houdend met de eisen die daaraan gesteld worden. Niet alleen qua repertoire, maar ook qua techniek en theorie.

Ik heb veel ervaring in samenspel, ensemblespel en kamermuziek en deel deze ervaring graag. U kunt met uw ensemble ook losse lessen afspreken.

U kunt les nemen per week of eens per twee, drie of vier weken.
Of U neemt een leskaart  van 10 lessen.
Lessen kunnen een half uur, 45 minuten of een uur duren.
Jonge kinderen kunnen evt. in tweetal samen 40 min. les nemen per week.

Volwassenen kunnen starten met een Introductiecursus van 10 lessen.

Lessen worden gegeven in het centrum van Hoorn. U kunt contact opnemen via het contactformulier.

Reacties leerlingen:

“Annemieke is een kordate en vriendelijke pedagoge. Zij is duidelijk en heerlijk zakelijk in haar aanwijzingen op technisch gebied. Samen zoeken wij naar de muzikale reis die de componist heeft bedacht. Heel fijn om van haar les te krijgen.” Frank H.

“Ruim een half jaar volg ik pianoles bij Annemieke . Ze is zelf een enthousiaste pianiste en weet met haar ruime ervaring mij als beginneling goed op weg te helpen de piano te leren spelen. Alle muziekstijlen zijn bij haar welkom.” Sigrid V.

“Mijn dochter heeft sinds een paar maanden pianoles bij Annemieke . Ze volgt deze lessen samen met een ander meisje, ook een beginner.
Ze hebben echt plezier in het spelen en oefenen ook thuis regelmatig. Ik heb als ouder de indruk dat Annemieke een goede docente is: ze geeft duidelijk en op een prettige manier les (en is zelf een heel goede pianiste). “ José O.

“Sinds 3 maanden volg ik pianolessen bij Annemieke . In een inspirerende omgeving weet zij je rustig en duidelijk aanwijzingen te geven waardoor je weer een stukje hoger komt op de muziekladder!
Vooral het samenspelen zorgt voor een toegevoegde waarde.” Ineke K.

Sport- en cultuurstrippenkaart

Zuurbier Muziek accepteert uw Cultuurstrippenkaart-bonnen/Stadspasbudget van gemeente Hoorn.

Lessen afbeelding 1
Lessen afbeelding 2

Als Muziekdocente heeft Annemieke Zuurbier een ruime ervaring op allerlei gebied. Zij gaf les aan diverse muziekscholen.

Zij was als pianodocente o.m. verbonden aan de Regionale Muziekschool Amersfoort en richtte op diverse scholen leerlingenensembles op waar ze leiding aan gaf, zoals voor het Houtens Muziekdocenten Collectief en het Anna van Rijn College te Nieuwegein. Zij was een tiental jaren verbonden aan SG TABOR, locatie Oscar Romero te Hoorn als muziekdocente .

Met een groep enthousiaste leerlingen toog ze naar Paradiso te Amsterdam om op te treden in samenwerking met de professionele musici van het Nederlands Blazersensemble. Voor de kinderen een geweldige ervaring om met zulke goede spelers samen op het podium te staan!

Op deze school had ze tevens de taak om getalenteerde leerlingen op cultuurgebied te helpen om hun talent en school zo goed mogelijk te kunnen combineren.

Annemieke Zuurbier is lid van de Nederlandse Kunstenbond (FNV/NTB).


Na enkele maanden pianoles in Hoorn spelen Anne en Mette (7 jr) samen
Sinterklaaskapoentje, mét kwintbegeleiding in de Linkerhand.