Artemis fris en voortvarend

Noord Hollands Dagblad – 29 januari 2001

Concert door het Artemis Ensemble bestaande uit Annemieke Zuurbier (piano), Iina Laassio (viool), Irma Haverkamp (altviool) en Sanne de Graaf (cello), in Cultureel Centrum Pancratius te OOSTERBLOKKER.

Het programma was in tweeën verdeeld, niet alleen door de pauze, maar ook de de aard en het tijdvak van het repertoire. In het eerste deel van dit concert stond eigentijds klassieke muziek centraal. Het ensemble startte met de ‘Phantasy’ voor pianokwartet (1910) van Frank Bridge. Dit stuk staat qua tijd en stijl in twee tijdvakken, het is gecomponeerd in 1910, de tijd voor 1914 was nog sterk beïnvloed door de Romantiek. Vooral het eerste en laatste deel waren duidelijke referenties aan deze stroming. Het kwartet schroomde gelukkig niet om hier qua speeltrant bij aan te schuiven. De componist keek in de resterende delen al dan niet bewust vooruit, de klanken die Artemis hier tevoorschijn toverde, droegen al een belofte aan de ‘roaring twenties’ in zich.

Het ‘Pianokwartet opus 54’ van Iván Eröd stamt uit 1987 en dat was heel duidelijk, niet slechts uit de gebruikte muzikale thema’s en motieven, maar ook in de techniek op de instrumenten. Bijzonder boeiend waren hier de beide cadenzen en de door de piano voortreffelijk uitgevoerde aria. De strak gespeelde burletta vormde een goede afsluiting.

Na de pauze was het tijd voor heel andere muziek, het ‘Pianokwartet in Es opus 14’ van Robert Schumann. Hoog-romantiek dus, maar het kwartet kreeg van de dames van Artemis een voortvarende, frisse uitvoering mee die duidelijk maakte dat er best ruimte zit in het ‘romantisch uitvoeren’. Opvallend was in dit werk de sterke speeltrant van pianiste en alt-violiste. Hun omvangrijke partijen werden muzikaal uitstekend uitgebouwd en volledig ingebed in de muziek van het gehele kwartet. Mooi van tempo en goed van dynamiek, het was een lust voor het oor.
Auteur: Regina Arbouw