Ledenconcert Rabobank Midden-Westfriesland

De eerste concerten die Rabobank Midden-Westfriesland voor haar leden organiseerde, hebben louter enthousiaste reacties opgeleverd.

Zowel de bezoekers als de musici kijken heel tevreden op de optredens van twee kamermuziekensembles en het gezellige napraten terug. In oktober en november 2001 concerteerden Artemis Ensemble (in Obdam en Hoogwoud) en trio Delta (in Spanbroek). Pianiste Annemieke Zuurbier speelt in beide ensembles. Rabobank Midden-Westfriesland had de leden voor de concerten uitgenodigd. Door middel van intekening reageerden maar liefst zeshonderd (!) belangstellenden. Omdat in de kerkjes van Obdam en Spanbroek in totaal 225 mensen een plekje konden krijgen, werd een extra concert in de grote kerk van Hoogwoud toegevoegd. Zo kon iedereen tevreden gesteld worden.

De Avenhorner notaris mr. Kleuters bezocht het extra concert in hoogwoud en zegt:”Ik had me snel ingeschreven maar de eerste twee concerten waren al vol. De Rabobank had niet verwacht dat er zoveel belangstelling voor zou zijn. Omdat ik lid van deze bank ben en daarnaast muziekliefhebber, ging ik er naar toe. Bovendien is het leuk om Rabobankklanten, die voor een deel ook mijn cliënten zijn, te ontmoeten in een ontspannen sfeer en met hen een praatje te maken. Ik kwam veel bekenden tegen. De mensen die niet gegaan zijn hebben prachtige muziek in een leuke ambiance gemist. Buiten dat was het geen mooi weer om te fietsen of andere dingen te doen, dus een concert kwam goed uit.”

Pianiste Annemieke Zuurbier uit Spanbroek zette het programma in elkaar voor het Artemis Ensemble (drie strijkers en piano) en Trio Delta (klarinet, cello en piano). “Ik wilde iets toegankelijks neerzetten, maar het moest ook weer niet té populair worden. Daarom is gekozen voor een mix van klassiek en romantiek. Zo speelden wij Mozart en Piazzolla. Dat laatste is grappig. Niemand kon toen nog weten hoeveel succes Carel Kraayenhof met een stuk van Piazzolla zou hebben bij het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander.

De sfeer tijdens de concerten was prima. Ik kon gewoon ‘voelen’ dat de mensen echt luisterden. Ik heb na afloop veel positieve reacties gekregen.” Zuurbier, die ook over de muziek die werk gespeeld vertelde, had zich maandenlang op de concerten voorbereid. “Ja, dat doe je niet zomaar even. Vooral Mozartpartijen met virtuoze loopjes moeten goed worden bestudeerd en geoefend.” Mr. Kleuters genoot met volle teugen: “Mijn vrouw en ik vonden het buitengewoon. De violiste en de celliste vonden wij eersteklas en de pianiste was fantastisch. Als amateur-musicus kun je beter dan het gemiddelde publiek horen hoe perfect deze beroepsmusici spelen.”

Dat er zoveel mensen op de klassieke concerten afkwamen verraste zowel het Rabobanklid als de muzikante. Mr. Kleuters: ”Ja, als je een operette neerzet, dan weet je sowieso dat het vol is. Maar als er een klein ensemble of een kwintet komt, dat is toch iets meer elitair voor een hoop mensen. Men kwam toch massaal op de muziek af en vond het leuk dat er iets door de Rabobank werd aangeboden.”

“De Rabobank heeft de drempel lager gemaakt. Ik ben blij dat de bank op deze enthousiaste manier cultuur wil uitdragen. Dat wil ik namelijk zelf ook.”

Bron: Jaarverslag 2001 Rabobank Midden-Westfriesland